Friday, February 09, 2007

Mampukah Abdullah Badawi Mendepani Cabaran Ekonomi di Era Globalisasi

Mampukah Abdullah Badawi mendepani cabaran ekonomi di era globalisasi ? Persoalan ini yang menghantui pemikiran sebahagian besar rakyat Malaysia khususnya di kalangan masyarakat perniagaan terjawab di Sesi Dialog yang dianjurkan oleh keADILan Bahagian Gombak pada 4 Februari 2007 yang lalu di Taman Melawati.

Lebih 250 orang yang terdiri dari golongan profesional muda, pelajar universiti dan pimpinan masyarakat hadir mendengar taklimat ekonomi semasa yang disampaikan oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Bendahari Agung keADILan.

Rumusan dialog ini amat jelas lagi nyata : ABDULLAH GAGAL !

Menurut Tan Sri Khalid, wawasan 2020 tidak akan menjadi kenyataan memandangkan kadar pertumbuhan ekonomi negara semakin menguncup dan tidak mencapai sasaran 7 % seperti yang diunjurkan untuk setiap tahun demi mencapai matlamat wawasan 2020.

Malaysia semakin kecundang dalam persaingan ekonomi memandangkan pelabur-pelabur asing hilang keyakinan ekoran undang-undang zalim yang masih dipakai oleh kerajaan BN seperti OSA dan ISA. keADILan mendesak supaya rakyat mempunyai 'access to information' khususnya maklumat mengenai perbelanjaan kerajaan dalam pengurusan dan pentadbiran negara. Ini termasuklah perjanjian yang ditandatangani dengan pihak swasta seperti perjanjian konsesi tol. India telah membuka pintunya kepada persaingan ekonomi dunia dengan menghapuskan OSA dan menggantikannya dengan undang-undang baru yang dinamakan "Rights to Information" yang membolehkan rakyat mendapatkan maklumat secara terbuka mengenai pengurusan kewangan kerajaan. Kesediaan pimpinan India untuk melakukan reformasi ini telah melonjakkan pertumbuhan ekonomi India melebihi 9.5 %. Malaysia telah jauh ketinggalan berbanding dengan China, Thailand dan Kemboja.

Khalid juga menarik perhatian peserta bahawa belanja mengurus kerajaan BN untuk tahun 2007 yang diumumkan oleh Perdana Menteri Abdullah adalah terlalu tinggi iaitu RM 112 bilion. Menurut perkiraan badan antarabangsa, kadar ketirisan mencecah 10 % atau berjumlah lebih RM 10 bilion. Ini adalah jumlah yang terlalu besar untuk ditanggung oleh pembayar cukai di Malaysia.

Untuk memudahkan perhitungan kita, jumlah ketirisan dan kebocoran kerajaan UMNO dan BN sebanyak RM 10 bilion ini boleh diselamatkan untuk membina sebanyak 300,000 unit rumah murah untuk rakyat ! Tetapi kerajaan BN tidak mempunyai dasar kepeduliaan terhadap permasalahan rakyat sebaliknya sanggup berbelanja sebanyak RM 45 juta untuk pertunjukan bunga api baru-baru ini. Dimanakah keutamaan kerajaan BN apabila membeli pesawat peribadi baru untu kegunaan Perdana Menteri yang bernilai lebih RM 200 juta ! Rakyat terus dibebankan dengan harga petrol dan tol yang tinggi. Apabila rakyat membantah, rakyat dipukul, dibelasah dan didakwa.

keADILan akan memastikan pengurusan khazanah negara adalah telus, bertanggungjawab dan memberikan penekanan untuk pembangunan rakyat termasuk penyediaan perumahan rakyat, hospital dan sekolah.

Khalid juga melahirkan kebimbangan apabila pentadbiran Abdullah terlalu memberikan tumpuan kepada hartanah untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi negara. Dasar ini berisiko tinggi kerana pasaran hartanah tidak stabil dan senantiasa berubah.

DEB yang memberikan pulangan dan keuntungan hanya kepada golongan elit dan bangsawan UMNO juga dikupas dengan panjang lebar. Rakyat Malaysia hari ini memerlukan dasar ekonomi yang mampu memacu pertumbuhan yang mampan dan pengagihan yang adil demi kesejahteraan rakyat.

keADILan Bahagian Gombak akan meneruskan program penerangan seumpama ini untuk mengajak lebih ramai rakyat Malaysia bersama-sama membawa perubahan.

1 Comments:

Blogger 1798211 said...

Hello! Mozilla Firefox web browser has updated,Please visit my blog,Free download Quickly

9:14 AM  

Post a Comment

<< Home